Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Znamenitosti Italije

Bazilika Sv. Petra
Rim, Italija

U gradu crkava, ni jedna ne može prići Bazilici Sv. Petra, najvećoj u Italiji, najbogatijoj i najspektakularnijoj crkvi. Spomenik vekova umetničkih genija, takođe je Meka za milione turista i u danima posete može da privuče više od 20.000 posetioca. Ukoliko želite da uđete ne zaboravite da se prikladno obučete – to znači nema šortseva, minisuknji ili golih ramena. Prvu baziliku je izgradio Konstantin u 4. veku. Stajanje na mestu Neronovog stadiona, Ager Vaticanus, gde se smatra da je Sv. Petar sahranjen, je posvećeno 326 n.e.

Panteon
Rim, Italija

Pored Koloseuma, Panteon je jedan od glavnih ikona Rima. Zadivljujući 2000-godina-stari hram, sada crkva, je zaista izvanredan spomenik veštini drevnih rimskih arhitekata vizionara. U vidu crkve postoji od oko 120 godine n.e., kada je Car Hardian izgradio preko originalnog hrama Marka Agripe (27 p.n.e.) – još uvek možete videti Agripino ime ugravirano na prednjem delu. Hadrijanov hram je bio posvećen svim bogovima – otuda ime Panteon, derivat grčkih reči pan (svi) i theos (bog) – ali 608 godine n.e. preobraćen je u hrišćansku crkvu.

Koloseum
Rim, Italija

Spomenik sirovoj, nemilosrdnoj moći, Koloseum (Colosseo) je je najuzbudljivije drevno mesto u Rimu. Tu su se gladijatori borili do smrti, a osuđeni zatvorenici susretali sa divljim zverima, pred bučnom, krvožednom publikom. Dve hiljade godina kasnije postao je najvažnija turistička atrakcija Italije, što podrazumeva otegnute redove i duga čekanja – pogledajte uokviren tekst, str. 67, radi saveta za izbegavanje redova. Sagradio ga je Vespazian (oko 69-79 n.e.) na temeljima Neronovog Domus Aurea ogromnog kompleksa, Koloseum je inaugurisan 80 n.e. U čast tog događaja, Vespazianov sin i naslednik Tit (79-81 n.e.) organizovao je igre koje su trajale 100 dana i noći.

Fontana di Trevi 
Rim, Italija

Besmrtnom je učinilo bacanje novčića Anite Ekberg u La Dolce Vita, Fontana di Trevi (Fontana di Trevi) je najveća i najpoznatija fontana u Rimu. Kitnjasti barokni stil je osmislio Nikola Salvi 1732 godine i on prikazuje Neptunova trijumfalna kola koja vode Tritoni sa morskim konjima – jedan divlji, jedan pitomi – što predstavlja ćudi mora. Voda potiče iz aqua virgo, podzemnog akvadukta iz prvog veka p.n.e., a ime Trevi se odnosi na tre vie (tri puta) koji se ukrštaju kod fontane. Poznati običaj je da se ubaci novčić u fontanu, što će Vam osigurati povratak u Večni Grad. U skladu sa istom legendom, ukoliko ubacite drugi novčić zaljubićete se u Italijana, a ako ubacite i treći venčaćete se s njim/njom. Dnevno se prose;no u fontanu baci novčića u vrednosti od 3.000 evra koji se zatim skupljaju i poklanjaju humanitarnim organizacijama.

Muzeji Vatikana
Rim, Italija

Posećivanje muzeja Vatikana je nezaboravno iskustvo koje zahteva snagu, izdržljivost i strpljenje. Treba da budete u punoj formi da izdržite neizbežne redove – ukoliko ne za kartu onda za bezbednosne provere – i uživate u onome što je nesumnjivo jedan od najvećih svetskih muzejskih kompleksa. Osnovao ih je Papa Julije II početkom 16. veka a proširili naslednici, muzeji su smešteni u poznatoj Apostolskoj Palati (Palazzo Apostolico Vaticano). This. Ovaj masivni kompleks na 5.5 ha sastoji se iz dve palate – Vatikanske palate pored Bazilike Sv. Petra i Belvedere palate – spojene dvema dugim galerijama.

Campo de’ Fiori
Rim, Italija

Bučan i živopisan, ‘Il Campo’ je glavni fokus rimskog života: danju je središte mnogo voljenog bazara, dok se noću pretvara u bučni bar na otvorenom. To je vekovima bilo mesto javnih pogubljenja, a 1600. filozofski monah Đordano Bruno, koga je besmrtnim učinila statua Etore Ferari, tu je spaljen na lomači zbog jeresi. Mnoge ulice koje okružuju Il Campo nazvane su po umetnicima koji su tradicionalno živeli u njima: Via dei Cappellari (šeširdžije), Via dei Baullari (izrađivali kofere) i Via dei Chiavari (ključari).
 
Colle Bereto
Firenca, Italja

Veliki kafe na dva sprata u centru elitnog dela Firence je mesto koje vodi proizvođač Chianti vina. Možete uzeti slatko pecivo za doručak ili lagane grickalice i fino vino tokom dana ili rane večeri.

Da Giggetto
Rim, Italija

Geto rustični enterijeri, konobari u belim sakoima, rimsko-jevrejska kuhinja – kome treba više? Probajte pržene specijalitete i uronite u predivne carciofi alla giudia a zatim sledi ukusni calamari (pržene lignje). Tokom toplijih meseci, izborite se za sto u bašti pod senkama ruševina Portico d’Ottavia.
 
Parco Sempione
Milan, Italy

Sve što očekujete od Milana je ovde: istorijski zamak (Castello Sforzesco), šik barovi, muzej koji odaje počast dizajnu (Triennale), ljupke zgrade u slobodnom stilu (Acquario) i mesto arhitekture (Torre Branca). A postoje i travnate površine, takođe.

Piazza del Popolo
Rim, Italija

Vekovima svratište javnih ekskurzija, ovaj elegantni neoklasični trg je izvanredno mesto za posmatranje ljudi. Prvobitno je izgrađeno 1538 da bi pružio grandiozan ulazak u grad – u to vreme, i vekovima ranije, bio je glavna severna kapija grada. Od tada je prilično izmenjen, najskorije od strane Đuzepe Valadiera 1823. Njegov južni deo čuvaju dve barokne crkve iz 17. veka Karla Rejnaldija, Chiesa di Santa Maria dei Miracoli i Chiesa di Santa Maria in Montesanto, dok su na severnom delu Porta del Popolo, koja je Bernini 1655.

Planina Etna

Planina Etna ili Mongibeddu na sicilijanskom i Mngibello na italijanskom, je aktivan vulkan na istočnoj obali Siciliji, pored Mesine i Katanije. To je najviši vrh u Italiji južno od Alpa i Evrope, koji trenutno iznosi oko 3.326m (10.910 fita), iako treba uočiti da to varira sa erupcijama.

Obnovljeni toranj u Pizi

Sagrađen tokom 177 godina istorije, danas, ovaj krivi toranj u Pizi izaziva istu količinu interesovanja među turistima kao što je to bilo i u prošlosti. Sa 296 stepenika koji vode do vrha tornja, sigurno je atraktivno mesto za sve. Njegova izgranja je započela 1173, međutim, tada je imao jako slabe temelje. Ostavljen je decenijama, a graditelji su kasnije napravili jednu stranu višu od ostalih strana tornja. Danas je Krivi toranj u Pizi izvrstan spomenik u kome se uživa već više godina.

Jezero Komo

Smatra se najznačajnijim delom italijanske jezerske oblasti. Kao dodatni faktor njegovoj ekskluzivnosti, mesto je slavno među turistima i posetiocima i ta moda traje već decenijama. Možete udisati svež vazduh, posmatrati vodu koja podmlađuje i prelepe planine svuda u okolini. Jezero Komo je u obliku slova Y i pruža se prema severu. Uz nekoliko novih vila sagrađenih po rimskoj arhitekturi, jezero Komo je prilično ekstravagantno iskustvo za italijanske turiste.

Pompej

Iako je grad natopljen pepelom i zemljištem predominantno iz vremena vulkanske erupcije iz 79 godine n.e., grad je očuvan zarad izvrsnog pogleda na grad u identičnom stanju u kome je bio onda. Priče, crteži, ljudi, itd., sve izgleda zarobljeno u vremenu. Ovo je veoma interensantna atrakcija za turiste svake godine koja se mora videti i pomaže svakom gledaocu da oživi stil života ljudi kakav je bio oko 2.000 godina ranije. Zabeleženo je da primi oko 2.500.000 turista i posetioca godišnje, što samo odražava njegovu popularnost.

Basilika Sv. Marije Del Fiore

Smatra se najlepšim i simboličnim delom Firence. Sagrađena je u gotskom stilu i izgleda puna radosti i pobuđuje radoznalost. Bazalika se smatra jednom od najvećih crkava u Italiji a i po savremenim merilima, kupola crkve je takođe najveća. Arhitektura i materijal, sve je očuvano i održavano još od vremena izgradnje bazilike.

Kanali Venecije u Italiji

Venecija, kao što svi znamo, Grad Vode je najatraktivnije mesto za turiste usled mirnih ljuljuškanja gondola okruženih romantičnom aurom a italijanska arhitektura izgrađenom oko Velikog kanala je odraz elitnog statusa grada. Grad je podignut na prostranom području od 150 kanala i stoga je veoma ekskluzivano i najistaknutije mesto za turiste tokom cele godine.

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere