Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...
Ski centri Italije

Italija je svetski poznato skijaško odredište. Skijališta u italiji omiljena su destinacija iskusnijim skijašima, jer imaju dovoljan broj strmih i zahtevnijih ski staza. Jedno od popularnijih zimovališta u italiji je svakako Dolomiti Superski sa više od 1200km uređenih staza. Torino i Cortina d’Ampezzo bili su domaćini zimskih olimpijada, a Bormio je poznat po trci svetskog skijaškog prvenstva. Sve to skijališta u italiji svrstava u sam vrh skijaške ponude koja garantuju dovoljno snega i propratnih sadržaja za sve skijaše.Ležeran pristup, prekrasna okolina, vrhunski pripremljene staze i, u proseku, 8 od 10 sunčanih dana razlozi su da probate ono što nudi italijanski sneg.

Skijališta su se u Italiji smestila na samom severu zemlje, relativno blizu granice sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom. Krenuvši od zapada prema istoku na samoj granici s Francuskom nalaze se Sestriere (400 km staza) i Courmayeur (100 km), na granici sa Švajcarskom Livigno (110 km staza, kao bescarinska zona popularno shopping odredište), regija Skirama Dolomiti Adamello Brenta (380 km staza, s Madonnom di Campiglio – čestim odredištem milanskog jet-seta).Ono što nikako ne treba propustiti i što je i najčešći cilj skijaša je područje Dolomiti Superski – jedan skipass pokriva 12 vrhunskih skijališta i više od 1220 km staza. Tu su uključena skijališta poput popularnog Kronplatza, mondene Cortine d'Ampezzo, neponovljive Sella Ronde sa svoje četiri doline (Val di Fassa, Val Gardena, Alta Badia i Arabba) ili porodične Civette. Najbliže nama su mala, vikend-skijališta uz granicu s Slovenijom poput Piancavalla, Tarvisia, Zoncolana ili Sella Nevee.

Uopšteno gledajući, skijališta se u Italiji dižu do nekih 2300 m nadmorske visine u Dolomiti Superski području ili 2800 m nadmorske visine na skijalištima blizu Francuske. To im omogućava dugačku sezonu od decembra pa skoro do aprila. Kao garancija celogodišnjeg skijanja ističu se ledenjaci Cervinia i Passo Stelvio. Staze su uvek vrhunski pripremljene, po potrebi i sa veštačkim snegom. Ono što Italijani vole isticati kao svoju prednost je pretežno sunčano vreme – što je i istina. Za vreme lepih dana očaraće vas predivna okolina i snežni vrhovi. Ono što bi takođe trebalo dodati je i njihov ležeran, prijateljski pristup gostu. Nemojte ovo nikako pomešati s neodgovornošću ili aljkavošću – apartman rezervisan i godinu dana unapred čekaće vas u tačno dogovoreno vreme, putevi će uvek biti očišćeni od snežnih nanosa, ski-busevi su tačni i brzi, a gazdarica kuće rado će vas počastiti italijanskom grappom (iako možda i neće uvek biti sigurna iz koje to zemlje tačno dolazite).

Jednostavno, čini se da italijanski "la dolce vita" živi i visoko na severu. Za dobru atmosferu na stazama i pored njih svakako su zaslužni i dobra hrana, još bolja kapljica i bezbroj restorana, pizzeria, pabova i apres-ski barova koji sve to nude. U svakom većem centru ćete uz navedeno naći i svojevrsni javni sport-wellnes centar gde možete klizati, plivati, igrati tenis, a nakon toga se opustiti u vrućim isparavanjima neke od bezbroj vrsta sauna. Sve to nudi i većina hotela uz isto tako povoljne cene.

U dobrom delu skijališta u pokrajini Alto Adige/Südtirol primećen je nemački uticaj i svi su nazivi dvojezični. Ali neka vas jezičke barijere ne obeshrabre – domaćini se iskupljuju ljubaznošću i pristupačnošću. Što se tiče apartmana, standardan 6-krevetni apartman uključuje kuhinju, sobu sa bračnim krevetom, ležaj na razvlačenje u dnevnom boravku i kabinu sa ležajom na sprat. Cene su pristupačne, postoji pravilo da je smeštaj skuplji uz stazu ili u većim mestima.

Pristup skijalištima je relativno brz i lak, do najčešćih destinacija u Dolomiti Superski području vode vas većinom autoputevi (putarina u jednom smeru je u proseku 6 EUR) ili brzi putevi (sa "SS" oznakom). Za dolazak do samog skijališta najčešće je potrebno preći 1 ili 2 prevoja, ali bez brige, ukoliko nije mećava, biće čisti. Obaveštenje o prohodnosti prevoja čekaće vas obično na ptu u podnožju uspona. Cene ski-passa su prilično povoljne, kreću se oko 140 EUR za 6-dnevni ski-pass za odrasle na većini boljih skijališta. Nude se i bezbrojne kombinacije ski-passeva kako biste iskoristili ono najbolje i skijali najviše.

Alta Badia

Nadmorska visina 1500 m, ukupna dužina skijaških staza : 130 m, staze za skijasko trčanje : 30 m, teške staze 8000 m, lake staze 70000 m, staze srednje težine 52000 m
Uz 130 km staza, svakom se posetiocu pruža i mogućnost korišćenja 500-tinjak km staza Sella Ronde i 1220 km staza sastava Dolomiti Superski uz kupljeni Dolomiti Superski skipass.

Arabba

Arabba je malo mesto u Dolomitima. Uz Malga Ciapelu u podnozju Marmolade sve su staze uglavnom spojene. Ima nekoliko zahtevnih crnih spusteva kojima se od 2478 m visokog vrha Porta Vescovo spustate do Arabbe na 1602 m/nv. Staza koju takođe treba spomenuti je 12 km duga crvena staza sa Marmolade kojom ćete se spustiti od vrha Punta Rocca sve do podnožja planine. Marmolada sa svojim najvišim vrhom od 3342 m/nv predstavlja kapu italijanskih Dolomita i opravdano nosi naziv "kraljice Dolomita".

Bormio

Smestio se u srcu središnjih italijanskih Alpa, unutar regije Alta Valltelina, na visini od 1225 mnv, što znači da je visinska razlika skijališta 1800m.
Ukupna dužina skijaških staza : 78 km, staze za skijaško trčanje : 55 km, teške staze 13000 m, lake staze 27000 m, staze srednje težine 38000 m.

Kronplatz - Plan de Corones

Jedno od najpopularnijih skijališta među našim skijašima. Ovo skijalište prostire se gotovo celom površinom istoimene planine u središtu skijaške regije Dolomiti Superski u Dolomitskim alpama južnog Tirola na granici s Austrijom i alpskim centralnim masivom, na nadmorskoj visini od 850 m do 2275 m. Ukupna dužina skijaških staza : 90 km, staze za skijaško trčanje : 200 km.

Livigno

Livigno je smešten na granici sa Švajcarskom u izduženoj kotlini na 1800 m nadmorske visine, a najviša žičara se penje do 2800 m. Ukupna dužina skijaških staza : 120 km, staze za skijaško trčanje: 55 km, mogućnost noćnog skijanja, teške staze 20000 m, lake staze 30000 m, staze srednje težine 70000 m.


Pored Italije zima i proleće u Grčkoj takođe mogu biti sjajan izbor posebno stoga što nam je prva asocijacija na Grčku leto, more i plaže, a retko zima.

Vaši komentariElektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere