Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Shopping u Italiji

Iako radnje najčešće rade od 9:00 do 13:00 i 15:30/16:00 do 19:30/20:00, u velikim gradovima i turističkim oblastima postoji tendencija da budu otvorene od 9:30 do 19:30, uz moguće varijacije od grada do grada. Robne kuće ako što su La Rinascente, Coin nalaze se u mnogim većim i manjim gradovima u Italiji i otvorene su od 9:30 do 19:30.

Neke od odličnih mogućnosti za kupovinu su : odeća za muškarce i žene (haljine, cipele, rukavice, svilene kravate, košulje); čipka, nakit, sve od kože (torbe, futrole, kutije, torbe), keramika, zlatni i srebrni predmeti, alabaster, duborezi, ratan, vez, staklo i krista.

Shopping u Rimu

Rim je prava klasična atrakcija kada je u pitanju šoping a posebno onaj vezan za odevanje, kožne predmete, antikvitete, rukotvorine… Brendove poput Bulgari, Cartier, Chanel, Armani i Hermes možete pronaći u Via Condetti, Via Borgognona, Via Frattina, Via Sistina i oko Piazza di Spagna. Druge poznate šoping ulice uključuju kilometar dugačku Via del Corso sa svojim brojnim kožnim i modnim odevnim predmetima. U ulicma između Corsa i Piazza di Spagna prepune su butika.Butici su obično zatvoreni ponedeljkom ujutro osim u letnjim mesecima kada su zatvorene subotom popodne.

Za "uličnu modu" obiđite ulice Via del Corso, Via Nazionale kao i predeo između Ottaviano metro stanice i Vatican. Ovde ćete naići na jeftinu garderobu, bez marke. Ova garderoba može često biti lošeg kvaliteta! Još zanimljiviji butici su u Via del Governo Vecchio u starom gradu. Garderoba je u ovom delu grada skuplja, ali i kvalitetnija. Ovde ćete naći odeću koja je stigla iz centra Evrope, odeću sa američkim ili indijskim motivima, jednom rečju sve što poželite. 

Shopping u Veneciji

Venecija zasigurno nije skoncentrisana oko velikih trgovačkih centara, ali tu možete kupiti zaista interesantne poklone – karnevalske maske, muralno staklo i ručno bojene tkanine. Obzirom da je grad turistička meka nemojte očekivati velike popuste i cenkanja.
Šta i gde se isplati kupovati:
Većina prodavnica odeće se nalazi na potezu od železničke stanice do Trga sv. Marka. Ostrva Burano i Murano su dobre destinacije za kupovinu, prvi zbog čipke a drugi zbor stakla. Lep poklon su i svećnjaci i nakit od stakla, a cene variraju zavisno o lokaciji radnji i komplikovanosti izrade proizvoda.
 
Ukoliko želite kupiti zaista specifičan poklon najbolje je otići u Giacomo Rizzo, Calle San Giovanni Crisostomo, Cannaregio gde možete kupiti i testenine u obliku gondole.  
 
Radno vreme:                                                                             
Od pijaca treba izdvojiti glavnu ribarnicu koja je otvorena od utorka do subote od 08.00 – 12.00  (nedeljom i ponedeljkom ne radi). Smeštena je pod lukovima zgrada duž mosta Rialto, a najbolje je doći što ranije radi kompletnog doživljaja.
 
Najpopularniji buvljak je na Campo San Maurizio.
Većina prodavnica je zatvorena ponedjeljkom, a radnje rade od 09.00 – 19.30. manje prodavnice zatvaraju od 13.00 – 16.00. Porez iznosi 12-14% zavisno od vrednosti kupljenih proizvoda.

Shopping u Milanu

Milano je centar visoke mode, dom Armanija i Versacea gde će oni dubljeg džepa zasigurno doći na svoje. Milano je poznat i po nameštaju i dizajnerskim predmetima koje ćete naći u ulicama prema severu – proizvodi su vrlo kvalitetni, ali i skupi. Sajmovi nekretnina održavaju se oko Naviglio Grande (website: www.navigliogrande.it).

Šta i gde se isplati kupovati:

- Umetničke galerije i ekskluzivne butike pronaći ćete u četvrtima oko Brere kao i u pešačkoj zoni Via Fiori Chiari.
- Odeću, šešire, torbe, cipele i dodatke po nešto nižim cenama ćete pronaći u outlet trgovinama izvan istorijskog centra grada u Corso Buenos Aires (sever), Corso Vercelli (zapad) i Corso XXII Marzo (istok).
- Za ljubitelje uličnih pijaca najbolje je otići u Viale Papiniano (metro San Agostino) koja radi celu subotu ili u Via Zivetti (metro Centrale FS) koja radi sredom ujutro.
- Buvljak Fiera di Senigallia je otvoren subotom od 08.30 do 1700. Većina prodavnica je otvorena od 09.30 – 13.00 i 15.30 – 19.30, a veće prodavnice rade ceo dan.

Radno vreme:
Većina prodavnica zatvara nedeljom, a otvara u ponedjeljak posle podne. Osim prodavnica hrane koje rade ponedeljkom ujutro, ali su zatvorene posle podne. Za vreme Božićnih praznika većina prodavnica radi svaki dan, ceo dan, a knjižare rade čak do 23.00 h. Velik broj prodavnica ne radi tokom avgusta.

Povraćaj poreza:                                                                            
Stanovnici zemalja koje nisu članice EU treba da čuvaju račune, jer za iznose preko  €154.94 mogu tražiti povraćaj PDV-a bilo na aerodromu u Veneciji ili u obližnjem Trevisu. Global Refund Italia (tel: (0331) 283 555; faks (0331) 283 698/9; e-mail: [email protected]; website: www.globalrefund.com) će vam dati više informacija.

Shopping i cene u Firenci

Najbolja mesta za kupovinu:

- Santa Croce: poznato mesto za kupovinu kožnih proizvoda
- Oltrarno i Ponte Vecchio: odlično mesto za kupovinu zlata i srebra
- Via de’ Tornabuoni i Via Calzaiuoli: mesto gdje se nalaze poznate prodavnice poput: Versace, Ferragamo, Gucci, Max Mara, Valentino, Locman,...
- Via della Vigna Nuove: Dolce e Gabbana i Mont Blanc
- Piazza degli Strozzi: Louis Vuitton i Escada
- Lorenzo (severozapadno od Duoma): odlično mesto ako tražite kožne tašne i torbe
- Piazza dei Ciompi: savršeno mesto ukoliko tražite antikvitetni nameštaj
- Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella, Via Scala 16: mesto koje zasigurno vredi posetiti
- Alesssandro Bizzarri, Via Condotta 32r: mesto gde možete naći stare recepte narodne medicine, razna ulja i trave
- Francesco, Via Santo Spirito 62r: mesto je gde možete tražiti hand-made cipele, osobito one koje su se nosile u prošlosti
 
Radno vreme:
Formalno radno vreme prodavnica je od 09:30-13:00, iako su veliki trgovački centri otvoreni tokom celog dana. Prodavnice prehrambenom robom su većinom zatvorene sredom u popodnevnim satima, ili tokom letnjih meseci subotom u popodnevnim satima. Prodavnice robom su većinom zatvorene ponedeljkom u jutarnjim satima. Prodavnice koje rade nedeljom, rade po skraćenom radnom vremenu.
 
Povraćaj poreza:  
Porez varira od 12-14%, zavisno o kupljenoj robi. Posetioci koji dolaze iz država koje nisu u EU, imaju pravo zatražiti povraćaj poreza ukoliko ostvare kupovinu iznad EUR 155.
Više informacija o povraćaju poreza u Italiji, možete potražiti na broju: (0331) 283 555; fax: (0331) 283 698/9; e-mail: [email protected]; web stranica: www.globalrefund.com
 
Šta se isplati kupovati:
Iako je Firenca centar kulture, visoko drugo mesto zauzima shopping. Još od srednjeg veka, kada su postolari i zlatari uživali isti status kao i umetnici i vajari Firenca je bila centar za ručnu izradu.
Danas je poznata po visoko kvalitetnim proizvodima od kože, zlata i mermera. Još se i danas u gradu mogu videti male radionice u kojima umetnici izrađuju i stvaraju.

- autobuska karta 1 EUR 
- naplata parking mesta za dva sata 1.50 EUR
- cene u restoranima za predjelo, jelo i desert se kreću od EUR 25 do EUR 150 zavisno o restoranu
- cene domaćeg vina u restoranima se kreću od EUR 10 do EUR 50
- cena ulaznice u klub je okvirno EUR 13, uz koju je uključena konzumacija jednog pića
- cena flaše mineralne vode EUR 0.50

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere