Info za turiste još tekstova...

Info o Italiji još tekstova...








Carinski propisi

Turisti koji kupuju falsifikovanu robu tokom posetete Italiji moraće da plate velike kazne

U sklopu tekućeg angažovanja obezbeđenja bezbednosti i sigurnosti putnicima, Turistički odbor italijanske vlade preporučuje turistima da, ni pod kojim uslovima, ne pokušavau da kupe bilo koje falsifikovane predmete, koji ih na kraju mogu koštati mnogo više od autentičnih proizvoda.

Od maja 2005. primenjuje se novi zakon (koji određuje kazne od 10.000 eura osobama koje kupuju falsifikovane proizvode, i krivične kazne bilo kome koga uhvate da prodaje falsifikovanu robu). On ima za cilj najstrože kažnjavanje na nacionalnom nivou kupaca i prodavaca falsifikovanih predmeta, to jest, tašni, naočari za sunce, satova, kaiševa, itd koji nose luksuzne oznake kao što su Prada, Gucci, Fendi koje su jedne od mnogih.

Carinska regulativa

Prtljag se pregleda po ulasku i na izlasku iz Italije. Besplatan je unos ličnih stvari: odeće (nove i korišćene), knjiga, opreme za kampovanje i domaćinstvo, pribora za pecanje, jednog para skija, 2 teniska reketa, kompjutera, CD plejera sa 10 CD-ova, magnetofon ili diktafon, nosiljka za bebu, 2 fotoaparata sa 10 rolni filma za svaki aparat, 1 filmska kamera, dvogled, lični nakit, prenosivi radio (podleže maloj taksi), 400 cigareta i količina duvana za cigarete ili lulu koja ne prelazi 500 grama (1.1 libri).

Sve gorepomenute stavke mogu se uvesti bez carine jedino pod uslovom da su za ličnu upotrebu a ne na prodaju, poklon ili razmenu. Maksimalno dve boce vina i jedna boca žestokog pića po osobi može se uneti bez carine. Boce ne smeju biti otvorene. Maksimalno 4.4 libri kafe, 6.6 libri šećera i 2.2 libre kakaoa je dozvoljeno uneti bez carine.

Turistima koji u Italiju dolaze preko okeana nakon posete drugih zemalja dozvoljeno je da sa sobom unesu suvenire kupljene u drugim zemljama ukupne vrednosti do 500$ a potrebna je samo usmena izjava. Dovoljno je kupiti do pola litre parfema.
 
Izvoz iz Italije

Nema ograničenja u poklonima u Italiji osim kada su u pitanju antikviteti i umetnička dela. Ona zahtevaju dozvolu Ministero dei Beni Culturali e Ambientali (Ministra kulture).

Vaši komentari



Elektronske cigarete Apartmani Beograd Beograd apartmani Spijunska oprema i prisluskivaci Spijunska oprema i spijunske kamere